Сайт працює у тестовому режимі

12 Червня 2020

ЗМІНА ІМЕНІ: З ЯКИХ ПРИЧИН ГРОМАДЯНИ ВДАЮТЬСЯ ДО ЦІЄЇ ПРОЦЕДУРИ?

Не згоден з рішенням батьків, набридла тривіальність, відсутня милозвучність, є захоплення кіноактором, переїзд за кордон – такими різними бувають причини зміни імені українцями. Допомагають громадянам у питанні реалізації особистих немайнових благ спеціалісти державної реєстрації актів цивільного стану.

 

«Присвоєння прізвища, власного імені та по батькові проводиться одночасно з державною реєстрацією народження та визначенням походження дитини.  Разом з тим, громадяни, керуючись власними мотивами, можуть з 16 років (з 14 – за згодою батьків) змінювати своє ім’я, – розповідає начальник Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірина Свистун. – Насправді причин у громадян безліч: хтось хоче повернути «родове» прізвище, хтось отримати «королівське», а деякі прагнуть, щоб ім’я приємно звучало англійською. З початку 2020 року органами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління було видано 357 свідоцтв про зміну імені, зокрема на Полтавщині зареєстрований 121 запис, на Сумщині – 127 та на Чернігівщині – 109. Здебільшого громадяни змінювали прізвища».

Очільниця зазначила, що особам можуть й відмовити у зміні імені. До таких причин відносяться:

  • здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;
  • наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;
  • офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;
  • подання заявником неправдивих відомостей.

Цікаво, що законодавство не обмежує українців у кількості процедур щодо зміни імені. Головне, щоб часте оновлення не принесло зайвого клопоту, адже разом з іменем прийдеться змінювати і всі документи – паспорт, номер облікової картки платника податків, закордонний паспорт, водійське посвідчення, документи про освіту, медичну картку тощо.