Сайт працює у тестовому режимі

11 Жовтня 2022

СТАТТЯ 40 ККУ – ПРАВОВИЙ ПОРЯТУНОК ВІД ТЕРОРИСТИЧНИХ НАПАДОК ВОРОГА

Сучасне українське кримінальне законодавство добре адаптоване до боротьби зі злочинами, що кояться у війні. З моменту російського військового вторгнення на територію України почали активно обговорюватися випадки застосування тортур як інструменту для впливу на волю людини.
У тимчасово окупованих районах радикальна пропагандистська політика ворога поєднується із нанесенням тілесних ушкоджень, завданням болю, а також позбавленням волі та має на меті залучити до співпраці. Здебільшого, жертвами злочинного вербування стають свідомі українці, люди, які довіряють своїй країні та розуміють протиправний зміст партнерства з ворогом.
Проте інколи не вистачає сил витримувати фізичний примус, тому, щоб зберегти своє життя, доводиться вчиняти суспільно небезпечні діяння. У таких випадках стаття 40 Кримінального кодексу України захищає інтереси особи, яку змусили завдати шкоди правоохоронюваним інтересам. Разом з тим, дана норма не дозволяє забути про зловмисника, який все одно буде відповідати перед законом незалежно, чи визнано злочином поведінку тієї особи, до якої він застосовував примус.