Сайт працює у тестовому режимі

21 Грудня 2022

ШТРАФ, ГРОМАДСЬКІ РОБОТИ ЧИ ОБМЕЖЕННЯ ВОЛІ – НАСЛІДКИ НЕСПЛАТИ АЛІМЕНТІВ НЕПРАЦЕЗДАТНИМ БАТЬКАМ

Завершуючи цикл статей про аліменти на користь батьків, сьогодні говоримо про відповідальність за ігнорування фінансового забезпечення дорослими дітьми своїх непрацездатних батька, матері. Нагадуємо, що за ухилення від утримання непрацездатних батьків передбачена адміністративна або навіть кримінальна відповідальність.

За словами керівника Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ірини СВИСТУН, за несплату аліментів на утримання батьків, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, передбачено виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Тоді як, за таке правопорушення, повторене протягом року, передбачено виконання суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин.

Щодо кримінальної відповідальності, то злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків – карається:

  • штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин;
  • виправними роботами на строк до року;
  • обмеженням волі на строк до 2 років.

Якщо ж особа, яка вже раніше була засуджена за такий злочин, знову ухиляється від сплати коштів на утримання батьків, то щодо неї може бути застосовано покарання у вигляді громадських робіт на строк від 120 до 240 годин, виправних робіт на строк до 2 років або навіть обмеження волі на строк від 2 до 3 років.