Сайт працює у тестовому режимі

22 Вересня 2022

ХТО МОЖЕ ПОСВІДЧУВАТИ ДОВІРЕНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ

Існують процеси, які, незважаючи на складний для країни час, неможливо перервати чи постави «на паузу». Зокрема, до таких галузей належить нотаріальна діяльність. Тому сьогодні – про посвідчення довіреностей військовослужбовцям.
Варто зауважити, що, як і раніше, довіреності посвідчуються державними нотаріусами або тими, які займаються приватною нотаріальною діяльністю. Які нотаріуси не припинили працювати навіть під час повномасштабної війни, можна дізнатися, скориставшись посиланням: https://notar.npu.ua/.
Тоді як у сільських населених пунктах довіреності можуть посвідчуватись уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування.
До нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються:
– довіреності військовослужбовців або інших осіб, які перебувають на лікуванні в госпіталях, санаторіях та інших військово-лікувальних закладах, посвідчені начальниками цих закладів, їх заступниками з медичної частини, старшими або черговими лікарями;
– довіреності військовослужбовців, а в пунктах дислокації військової частини, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи посадових осіб органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, також довіреності працівників, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців, посвідчені командирами (начальниками) цих частин, з’єднань, установ або військово-навчальних закладів.
Разом з тим, в умовах воєнного стану довіреності військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави, можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою з подальшим надсиланням таких довіреностей через Генеральний штаб Збройних Сил, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції або його територіального органу для забезпечення їх реєстрації нотаріусами в Єдиному реєстрі довіреностей.
При цьому, командири (начальники) формувань (органів) та інші уповноважені особи не можуть посвідчувати довіреності на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами.